Ako sa žije na Bali – INTRO

02. 04. 2015; komentár(ov)

Už je to viac ako mesiac čo žijem na Bali. Za ten čas som sa stihla trocha pozoznamovať s okolím, kultúrou a miestnymi zvykmi. Bali patrí do Indonézie a Indonézia je krajina ryže, ľadového čaju, skútrov, surferov, jógy, obchádzania všetkých pravidiel a obrovskej korupcie. Tak by som to zhrnula v skratke. Život tu je pomalý, bezstarostný, ľudia sú síce chudobní, ale šťastní. To vnímam ako najväčší rozdiel v porovnaní s Európou a najmä Slovenskom. Nehovorím, že vás tu nikto neoklame alebo neokradne, urobia to však jedine s vaším súhlasom. Ceny sú totižto pre bielych ľudí asi trikrát vyššie ako pre domácich, ale pokiaľ sa snažíte cenu v pohode  zjednáte tak, aby bol spokojný aj predavač aj vy.

bali
image-194

Na Bali si môžete prenajať domček, apartmán, izbu, alebo bývať v hoteli. Možností je veľa, od krásnych víl až po tradičné “homestaye”, ktorých tu nájdete neúrekom. Najlepšie je jednoducho prísť a vybrať si miesto, kde sa vám páči, väčšinou ich totižto na internete nenájdete. Úplne ideálne je prenajať si domček, hlavne keď idete viacerí.  Nebojte sa bývať mimo rezortu, kde podávajú väčšinou tzv. “western food”. Určite ochutnajte miestnu kuchyňu. Máte možnosť zoznámiť sa a porozprávať s milými Balijcami, ktorí vám radi pomôžu so všetkým, čo budete potrebovať, či už ísť na výlet, požičať skúter, alebo vybaviť víza. Bali je v porovnaní so Slovenskom lacná krajina, tiež však žije väčšina ľudí z turizmu, takže v okolí hotelov a v najnavštevovanejších oblastiach sú často reštaurácie a služby rovnako drahé ako u nás. Tomu sa však ľahko dá vyhnúť ak sa popýtate ľudí, poobzeráte po okolí a často treba vkročiť aj na miesta, ktoré na prvý pohľad vyzerajú nie úplne vábne, môžu vás prekvapiť. V miestnom “warungu” si napríklad môžete dať výborný obed aj s ľadovým čajom za 1-2 eurá.

clanok zora
image-195

V Indonézii používajú indonézske rupie. Na letisku a v oficiálnych zmenárňach sa zamieňať peniaze neoplatí, vždy si treba urobiť prieskum kde a za koľko. Ešte v lete som zamieňala eurá s kurzom 15,000 IDR, Momentálne dostanete za euro o niečo menej, okolo 14,700-14,800 IDR. Takže budete milonári!

Ako som spomínala, na Bali jazdia všetci na skútroch. Je to často trikrát rýchlejšie ako autom. Spočiatku som mala celkom obavy, keď uvidíte ako sa tu jazdí, môže vás to celkom odradiť. A hlavne jazdia na ľavej strane. Nebojte sa, rýchlo si zvyknete. Na skútri môžete pobehať celý ostrov, jednou z výhod je aj veľmi lacný benzín. Plnú nádrž do motorky máte za 1,5 €.Nezabudnite si vybaviť medzinárodný vodičský preukaz (7€ na počkanie).

Čo sa týka dopravy, keď si chcete večer zájsť na párty, drink, či večeru, zoberte si taxík, sú celkom lacné. Tiež si môžete prenajať auto so šoférom na deň, alebo viac a zoberie vás kam len chcete.

clanok zora1
image-196

Viac o jednotlivých oblastiach, zaujímavých miestach, jedle, nápojoch, kultúre a práci na Bali, nabudúce! :)

autor: Jana Zora Vojtková

30
image-197