Najem sa vôbec na tom Bali?

24. 04. 2015; komentár(ov)

NAJEM SA JA NA TOM BALI?

 

Naješ. Na svoje si prídu všežravci, vegetariáni, vegáni, kajnšmetke, proste všetci. Stravovať sa dá rôzne a za rôzne peniaze. Ak sa rozhodnete tváriť sa celý pobyt ako typický turista z Európy, máte na výber množstvo reštaurácií, či už thajské, čínske, japonské, talianske, mexické, či už tie, ktoré som spomínala v predošlom článku, ktoré ponúkajú “western food”. Tu nájdete burgre s hranolkami, steaky a podobné nezdravé jedlá. Ak naopak chcete okúsiť trocha miestnej kultúry, môžete si zájsť do warungov, kde ponúkajú indonézske jedlá. Nie je warung ako warung, tu sa tiež ceny môžu pohybovať rôzne. V mnohých vidíte vo vitrínke ponuku jedál, základ je ryža a potom si vyberáte koľko čoho chcete, či máte chuť na rybu, mäso, zeleninu, tempeh, tofu, či vajíčka. Personál potom odborným očkom odhadne koľko by ste asi mali zaplatiť za to, čo ste si naložili na tanier. Zväčša za plný tanier dobrôt zaplatím v takomto warungu 1,5 – 2€ aj s pitím alebo polievkou. Mnohí z vás sa asi neodvážia podniknúť tento krok, ale dá sa jedlo kúpiť aj v pouličných stánkoch, prípadne u mobilných predavačov jedál, ktorí majú svoj stánok na bicykli. O jedle by som mohla písať donekonečna, je to tu medzi nami zväčša najviac rozoberaná téma – kam a čo pôjdeme zjesť. Keďže sme leniví variť a umývať riad… Poďme teda postupne.

11116100_10206460246091116_167681757_n
image-235

 

NÁPOJE

 

Áno, slávny indonézsky ľadový čaj. Dostanete ho všade. Ako som spomínala v intre, radšej si vždy vypýtajte bez cukru. Voda tu pitná nie je, takže tú si musíte kupovať balenú. Jednou z naj vecí na pitie sú smoothies s čerstvého ovocia, ktoré majú tiež všade. Bali má tiež preslávenú kávu, ale paradoxne nájsť podnik kde vám urobia chutnú bali coffee, je problém. Oplatí sa ju kúpiť v obchode a priniesť domov ako darček. Tiež tu kúpite balijskú cibetkovú kávu (Kopi Luwak), takže ak ste kávičkári, vrelo odporúčam.

RAŇAJKY

 

Keď raňajky v cene nemáte, môžete sa vybrať na nákup do stánku s ovocím, ktoré je tu naozaj výborné a chutné. Mojimi ovocnými favoritmi sú dragon fruit, snake fruit, mangosteen, passion fruit, mango a jednoznačne aj banány. Čerstvý kokos tiež nie je na zahodenie.

baba
image-236

Trh s ovocím, bylinkami, korením a všetkým možným (Denpasar)

No a ak máte sebedeštrukčné sklony, milujete vôňu a chuť zhnitých ponožiek skombinovanú so zvratkami a olomouckými syrečkami potretými plesnivým cesnakom, odporúčam ochutnať vychýrené miestne ovocie – durian. Pokiaľ si nájdete obľubu v konzumácii tohto nechutného čuda, reštaurácie ponúkajú delikatesy ako durianový milkshake, bubble tea durian, alebo si šupnite v mekáči durianový flurry.

duryian
image-237

Chutný Durian

OBEDY A VEČERE

 

11167613_10206452358373928_1373517907_o
image-238

Pre vegetariánov tu máme Gado-gado alebo Pecel, čo je šalát z varenej zeleniny so špeciálnou arašidovou omáčkou, niekedy doplnený vareným vajíčkom a krevetími krekrami. Samozrejme omáčka je štipľavá. To som zabudla podotknúť, všade je chilli. Občas sa vás opýtajú, či si prosíte spicy alebo nie, ale ak nevyhľadávate takéto jedlá, vždy upozornite čašníka alebo predavača dopredu. Vegetariáni si pochutnajú aj na rôznych pochúťkach z tofu a tempeh. Mäsožravci môžu ochutnať tradičné Satay, čo je ževraj originál baranie (ale zdá sa mi, že som videla skôr bravčové) alebo kuracie mäso na paličke, zvyčajne poliate arašidovou omáčkou. A samozrejme množstvo rýb a morských plodov, čo ja teda nekonzumujem, takže o tom veľa nenapíšem. Je toho oveľa viac, ale tieto sú najbežnejšie indonézske jedlá ponúkané na Bali. Ak sa vyberiete do iných častí Indonézie, čakajú na vás ďalšie dobroty.

11160334_10206460246131117_2080925504_n
image-239

autor: Jana Zora Vojtková