RUMUNSKO – nielen Transylvánia!

19. 02. 2015; komentár(ov)

rumunsko titl

Možno si počul/a, možno nie, pre Slovákov je tu tohtoročná novinka, staro nová letná destinácia – Rumunsko. Stáva sa dovolenkovým hitom nasledujúcich letných sezón, ako sa na Balkáne po Bulharsku stalo Albánsko, ktoré bolo počas minulých sezón vypredávané. Rumunsko disponuje unikátnymi prírodnými lokalitami, nádhernými piesočnatými plážami, stovkami jazier, úžasnými Karpatami, výnimočnou deltou Dunaja a v neposlednom rade svetoznámou “drakulovskou” Transylvániou.

 

Čím láka táto krajina turistov? Bohatou históriou, kultúrou, ale hlavne neopozeranosťou. Okrem klasickej dovolenky pri mori tu môžete spoznávať mnoho zaujímavých miest a vybrať sa okrem klasickej dovolenky pri mori aj na poznávací zájazd, vďaka ktorému sa do tejto krajiny určite zamilujete.

 V srdci tejto krajiny, blízko mesta Brašov (na hranici Valašska a Transylvánie, nazývanej aj Sedmohradsko) sídli hrad Bran, v ktorom prebýval knieža Vlad Tepes. Existuje mnoho povestí o kniežati, ktoré prahol po krvi, o jeho nemilosrdnej krutosti a spôsobe, akým za svojho života popravil vyše 100 tisíc zajatcov. Svoje obete vraj nechal zaživa napichnúť na ostrý drevený kôl, pričom si v prítomnosti krvácajúcich tiel niekedy rád poobedoval. Prezývku Dracul (odvodené od rum.  dracu – drak, diabol, čert) však získal svojou príslušnosťou k rytierskemu Dračiemu rádu. Vlad Drakula, nebol žiadnym šialencom, ale sebavedomým vládcom Valašska a skúseným vojvodcom, patriotom, ktorý na dlhý čas zaistil nezávislosť svojej krajiny od Osmanskej ríše – roky bol postrachom Turkov a uštedril im početné porážky.

 

 

brav2

 

 

Čo sa týka Drakulových krutostí, bol v tomto smere len žiakom Turkov, keďže mnohým z nich sa priučil počas väznenia nimi, hoci – v mnohých ohľadoch ich prekonal. Práve krutosť a nekompromisnosť jeho činov mu však pomohla nielen vnútorne zjednotiť krajinu, ale ju aj ochrániť pred výpadmi zvonka. Dokopy sa Drakulovi pripisuje, že nabodol na kôl vyše 100 000 Turkov a 20 000 – 40 000 Európanov, zväčša rôznych kriminálnikov. Mnohé z jeho krutostí boli neskôr preháňané a vychádzali v Nemecku, kde mali politický záujem čo najviac ho očierniť (kvôli Drakulovmu konfliktu so saskými kupcami) – preto veľká časť z jeho údajných krutostí je nepochybne vymyslená jeho nepriateľmi. Skresľovanie jeho života vyvrcholilo v románe Brama Stokera Drakula (1897), v ktorom gróf Drakula z Transylvánie vystupuje ako upír.

Hoci sa hrad Bran predstavuje svetu a prichádzajúcim turistom ako Draculov, Vladovo meno sa spája ešte s dvoma ďalšími hradmi: Poenari a Hunyad v Transylvánii. Hrad Poenari je spomedzi tejto trojice pevností najstarší a jeho dnešná podoba – opustené, chladné steny bez strechy, nachádzajúce sa 2 003 m vysoko v horách, podnecuje k vytvoreniu predstavy zodpovedajúceho obydlia pre bezcitné knieža. Spomínajúc historické stavby, táto krajina ich má neúrekom. Nájdeme tu zámky, kaštiele, rozličné sakrálne stavby až po jednoduché chatrče so slamenými strechami, ktoré odzrkadľujú skromné životné podmienky.

 

amazing-places-romania-11__880

 

 

 

amazing-places-romania-9__880

 

 

 

Čo uvídite v Rumunsku ak sa rozhodnete pre poznávací zájazd? Mesto Oradea s nádhernou synagógou, pri ktorej stojí pozoruhodný hotel Čierny orol alebo soľnú banu Salina Turda, kde sa soľ ťažila už v 13. storočí a dnes je zaujímavou turistickou atrakciou. Pozoruhodná je i prehliadka opevnených kostolov v oblasti mesta Mediáš, z ktorých najzaujímavejší je Biertan s trojitým opevnením. Návštívite mesto Sighisoara, prezývané aj “sedmohradský Norimberg”, ktoré vďaka svojmu starobylému rázu tvorí bránu do Transylvánie a tiež je na zozname UNESCO. Nevynecháte návštevu rodného domu Vlada Tepesa. Zaujímavé je i mesto Brašov, založené v 13. storočí Rádom nemeckých rytierov, prehliadka historického jadra s Radnicou a Čiernou katedrálou, najväčšou cirkevnou stavbou na Balkáne. Prechádzka jednou z najužších ulíc v Európe, Strada Sforii má tiež svoje čaro.

 

sighisoara

Kto navštívi Rumunsko nemal by obísť horské mestečko Sinaia, ktoré je bývalým letným sídlom rumunskej kráľovskej rodiny a je nazývané „Perlou Karpát“. Alebo zámok Peleš, ktorý je so svojimi bohato zdobenými interiérmi jedným z najzachovalejších kráľovských palácov v Európe. Najväčšou atrakciou je však už spomínaný hrad Bran, známe sídlo legendárneho grófa Draculu, ktorého najnovšie filmové stvárnenie sme mohli vidieť minulý rok v kinách (obrázok nižšie herec Luke Evans). Mesto Sibiu má romantické malebné mestské jadro, jeho horné mesto má architektonicky zaujímavé budovy a smerom k Dolnému mestu uvidíte farebné domčeky. Hlavné námestie, ktorému dominuje majestátny Brukenthalov palác je zapísané na zozname UNESCO. Za prehliadku stojí aj starobylé mesto Alba Iulia s pevnosťou a románskou katedrálou s hrobmi Arpádovcov.

 

 

vlad

 

MG_3622

bran_castle_dracula_mug

Ak si “plážový typ” a už si navštívil väčšinu stredomorských dovolenkových destinácií a túžiš po niečom neopozeranom a zaujímavom, Rumunsko je pre Teba to pravé. Niektoré letoviská sú určené najmä mladým, iné lokality sú vyslovene pre detských dovolenkárov, resp. rodinky s deťmi, kde promenády sú plné detských atrakcií, rôznych ihrísk a aquaparkov. V Rumunsku sú široké pieskové pláže s pozvoľným vstupom do mora a atraktívne ceny v miestnych obchodoch a reštauráciách. Táto krajina momentálne láka hlavne nízkymi cenami. Preto veríme, že chytí za srdce nejedného slovenského dovolenkára :) V krátkosti Ti predstavíme jednotlivé strediská.

MAMAIA

Láka nielen na leňošenie na širokej pieskovej pláži, ale i na dlhé prechádzky po plážovej promenáde lemovanej desiatkami obchodíkov, stánkov s rýchlym občerstvením, s otvorenými terasami, reštauráciami, plážovými barmi a ihriskami. Najvychytenejšie a najväčšie rumunské letovisko Mamaia je dlhé 8 km, s novými časťami dosahujúce až 12 km. Pás pevniny široký 300 m medzi morom a sladkovodným jazerom Siutghiol žije len v lete a vďaka svojmu výzoru a i vybaveniu sme ho nazvali “čiernomorské Miami“. Pridanou hodnotou sú tu zaiste veľmi rozumné ceny ako v obchodoch, tak i v reštauráciách, či plážových službách. A pokiaľ si ešte nezažil lanovku ako dopravný prostriedok po meste, v Mamaii máš jedinečnú možnosť. Panoramatický výhľad na celé letovisko, ktorý sa Ti z 2 km jazdy lanovkou naskytne, je unikátny. Práve Telegondola, ako domáci lanovku volajú, vznášajúca sa priamo nad hlavami dovolenkárov prechádzajúcich sa po centre letoviska, je turistickou atrakciou číslo jedna. K ďalším patrí veľkolepý vodný park Aqua Magic, ktorého všetky atrakcie za 1 deň zaiste nevyskúšaš.

 

gura-portitei-black-sea-resort-beaches-romanian-beach-european-scenery-romenos-romenia-romanians
image-114

 

EFORIE NORD

Letovisko Eforie Nord leží južne od mesta Constanta a ponúka skvelé podmienky na letný oddych – kúpanie v mori, relax na širokých pieskových plážach a večernú zábavu v centre strediska. Hlavná pláž Eforia Nord sa nachádza priamo v centre mesta a tiahne sa zhruba na 3 kilometroch a miestami je široká až 100 metrov. Pre prázdninových návštevníkov je pripravený kompletný plážový servis, vybrať si tu môžeš i z bohatej ponuky vodných a plážových športov – vyskúšať môžeš napríklad vodné lyžovanie, skútre, plážový futbal, volejbal, či vodné bicykle. Pláž je ukončená promenádou, na ktorej nájdeš okrem rôznych plážových atrakcií i bary a reštaurácie s chutnou miestnou i medzinárodnou kuchyňou. Za zmienku stojí i fakt, že všetky pláže v Eforie Nord a v okolí mesta majú pozvoľný vstup do mora, preto sú vhodné pre rodiny, ktoré trávia dovolenku s malými deťmi, alebo pre menej skúsených plavcov.

 

mamaia-beach-romania-wide
image-115

 

MANGALIA-JUPITER

Letovisko Mangalia je jedno z najjužnejších stredísk čiernohorského pobrežia Rumunska. Mesto sa nachádza zhruba 40 km južne od Constanty a jeho názov pochádza z gréčtiny, v preklade znamená „najkrajšia“. Mangalia je už od pradávna známa predovšetkým vďaka svojim liečivým prameňom, miestne kúpele sú známe už od dôb Rímskej ríše. Dnes je Mangalia predovšetkým turistickým rezortom, aj centrom kultúry celej kúpeľnej oblasti. Okrem iného sa tu nachádza aj obľúbené Archeologické múzeum, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Súčasťou strediska sú aj tri menšie letoviská: Saturn, Jupiter a Venus. Tie sa rozprestierajú severne od mesta a priamo nadväzujú na kúpele Neptun a odporúčajú sa klientom, ktorí hľadajú pokojnejšie miesta k dovolenkovému oddychu pri širokých pieskových plážach.

 

Romania-Windsurfing-Flickr-image-by-Dragos-Czinjepolschi
image-116

 

Ak sme Ťa inšpirovali, ponuku na zájazdy do Rumunska nájdeš tu :) Alebo napíš, zavolaj!

http://zajazdy.silu.sk/vyhladavanie-zajazdov/1?es=0&sb=0&an=&ci=180&di=507&df=&dt=&ar=0&du=0&ti=0&ai=&dp=0&bi=0&pa=0&tt=0